Monoprinten met de Gelli Plate

| 5 Comments

Ik wilde er al langer een, een Gelli Plate, maar stelde het steeds uit. Totdat ik een paar weken terug een filmpje zag van kunstenares Jane Davies waarin ze met een mask vormen afdrukte met de Gelli Plate. En een ander filmpje waarin iemand een print bewerkt met acrylverf. Zo mooi.

Toen moest ik er een hebben. Direct.

En dit is hem dan, mijn nieuwe speeltje:
gelli plate
Om in het kort uit te leggen hoe het werkt:
Met een roller smeer je acrylverf uit over de plaat. Daarna kun je er iets op leggen om patronen te maken (ik gebruik sjablonen, een soort jute band, plastic doppen, een plastic liniaal voor lijnen etc). Je legt er een vel papier op, even aandrukken, en klaar. Dit kun je zo vaak herhalen als je wilt.

Talloze filmpjes en voorbeelden bekeek ik, maar hoe makkelijk het printen er ook uitziet, het is echt wel even oefenen.

Tijdens sessie 1 had ik maar één print die ik mooi vind.
print 1
Ook bij sessie twee was het er maar één.
print 2
Bij deze beide printsessies, printte ik maar één keer, ik gebruikte maar één laag verf. Niet gemakkelijk om op die manier te werken. Je moet erop letten om niet teveel verf op de plaat te smeren, anders wordt het een brij. Ook leerde ik dat het beter werkt om op niet te zwaar papier af te drukken; 170 grams papier werkt een stuk prettiger dan 300 grams papier (en is ook nog eens een stuk goedkoper).
Bovenstaande print is een tweede afdruk. De eerste was minder mooi maar zorgde er wel voor dat onderliggende kleuren op de plaat naar boven kwamen waardoor ik deze print kon maken.

Bij de derde sessie, afgelopen dinsdag, heb ik gewerkt met afzonderlijke kleurlagen.
sessie 3
Hier een hoekje, daar een streepje. Leuk om op die manier te werken. En ik ben een stuk tevredener met het resultaat, deze vier zijn ze niet eens allemaal.

Naast leren hoe het afdrukken werkt, ben ik ook steeds meer aan het letten op en aan het leren over kleurcombinaties, wat ook wel erg belangrijk is voor een mooie print.
Ik leer veel van het afkijken bij anderen, en ik leer veel van doen, het is echt een wisselwerking voor mij.

5 Comments

  1. leuk met dat printen! Het enige goede werk dat ik op de middelbare school afgeleverd heb was een print. Dan wel alleen zwart op wit.
    Kan je bij deze ook werken in de verf voordat je print? Want dat vond ik ook zo leuk om te doen.

  2. Gaaaaf! Dat speeltje is de investering meer dan waard, zie ik :-D

Leave a Reply

Required fields are marked *.